MB "Grofa UA"
Įmonės kodas 304864874
PVM mokėtojo kodas LT100012320719
A/s LT537180300002462631
AB Šiaulių bankas
Tel.+37063713444
El. paštas. info@ulpr.lt
Kirtimų g. 47 , Vilnius LT-02244
Devzira ryžiai – jiems būdinga pailga grūdų forma, o išilgai grūdų yra plona ruda juostelė.
Nuplauti grūdai tampa šviesesni ir švelniai rausvi. Devzira taip pat yra neįprastai sunki ryžių masė. Užtenka paimti saują ryžių į delną, kad pajustumėte jų svorį. Taip yra todėl, kad Devzira ryžiai yra labai tankūs. Devzira dažnai vadinama “rausvuoju Rytų perlu”. Norint suprasti šių ryžių vertę, reikia turėti bent menkiausią supratimą apie jų auginimą.
Kaip auginami Devzira ryžiai?
Devzira ryžių auginimo technologija yra labai imli darbui, todėl šios veislės ryžių kaina yra didelė. Devzira ryžius auginti sunku, nes jiems reikia tam tikro klimato ir daug vandens, tik tada augalas duos gerą derlių.
Devzira ryžiai auginami tik Ferganos slėnyje esančiuose Syrdarjos upės aukštupyje esančiuose žemės sklypuose. Ypatingas Ferganos slėnio klimatas ir dirvožemio sudėtis leidžia gauti nuostabų produktą, kurio neįmanoma užauginti jokioje kitoje pasaulio vietoje. Netgi netoli Chanabado miesto auginami ryžiai nėra tokio pat skonio.
Ferganos slėnis yra akmenuotas kraštas. Norint sėti ryžius, reikia suarti molingą dirvožemį, o tai jau savaime yra sunkus darbas. Tada aptverti laukai užpilami vandeniu ir paliekami savaitei, per kurią molis aktyviai sugeria vandenį. Po savaitės dirvožemis vėl suariamas, kad permirkęs laukas taptų purus, o tada paliekamas ramybėje, kad molis susigulėtų.
Ryžių grūdai taip pat ruošiami tam tikru būdu: jie išmirkomi, sudedami į maišelius ir vėl mirkomi maišeliuose. Tuo tarpu sėklos sudygsta.
Gegužės mėn. ryžiai sėjami tiesiai į vandenį — iki to laiko molis nusėda ir vanduo būna beveik skaidrus. Vanduo jau spėjo sušilti iki reikiamos temperatūros, todėl sėklos greitai įsišaknija. Ryžių daigai iškyla tiesiai iš vandens ir birželio mėn. ravimi rankomis.
Tik rugpjūčio viduryje pasirodo pirmosios ryžių varpos, o spalio pabaigoje vanduo išleidžiamas ir ryžių varpos nušienaujamos. Dribsniai nuo grūdų nulupami rankomis arba vandeniu varoma mašina.